Stort og småttBåtBilEiendomJobbFINNFINN - Rubrikkannonserbt.no

Info:

Information in English

Information auf Deutsch

Information en français

   Kundeservice: Abonnement | Annonser | Informasjon  

Bergens Tidende

Tirsdag 22. april

 


  Debatt
  Leder
  Kronikk
  Einar Hålien
  Trine Eilertsen
  Olav Kobbeltveit
  Jan Nyberg
  Georg Øvsthus
  Asbjørn Kristoffersen
  Einar Førde
  Paulo Coelho
  Steinar Hansson
  Leserne diskuterer


Nederst i skjemaet

  Aktuelt


 Påskequiz
 Irak etter krigen
 Været
 Sjekk skatten!
 Si din mening!

 Lokalt


 Bergen
 Hordaland
 Sogn og Fjordane
 Byen

 Innenriks


 Krekar-saken
 Kongehuset

 Utenriks


 Irak etter krigen
 Midtøsten-krisen

 Sport


 Håndball
 Basket
 Vintersport
 Vinter-OL
 Tabeller
 FOTBALL
   Brann
   Sogndal
   Eliteserien
   Engelsk fotball
   Mesterligaen
   UEFA-cupen
   Landslaget
   NM menn
   Internasjonal fotball
   Lokal fotball
   Kvinner

 Kultur


 Nyheter
 Showbiz
 BERGENPULS
   Aktiv
   Film
   Konsert
   Litteratur
   Mat og vin
   Med barn
   Musikk
   Restaurant og kafe
   Scene
   Uteliv
   Utstilling
   Det skjer

 Økonomi


 Næringsliv
 Din økonomi
 Skatten

 Miljø


 Sellafield

 Forbruker


 Hus og hjem
 Helse
 Reise
 Mat
 TV
 Bil og motor
 Populærvitenskap
 Kjæledyr

 Utdanning Kuriosa Foto og video


 Bildeserier

 Kundeservice


 Abonnement
 Annonser
 Informasjon


 

Forsiden / Meninger / Debatt

«Requiem» - dømt til døden?

Uforglemmelige opplevelser i Grieghallen under premieren på Kenneth Sivertsens «Requiem» torsdag kveld kolliderer brutalt i møte med Peter Larsens anmeldelse i BT lørdag 12. april.

 

 


Publisert: 16. april 2003, 06:00
Oppdatert: 15. april 2003, 17:35Etter noen dager i vakre og vårlige Bergen tar jeg flyet tilbake til «Tigerstaden». Uforglemmelige opplevelser i Grieghallen under premieren på Kenneth Sivertsens «Requiem» torsdag kveld kolliderer brutalt i møte med Peter Larsens anmeldelse i BT lørdag 12. april. «Sviktende dømmekraft» er anmeldelsens tittel. Faller Larsen for eget grep?

«It is much easier to be critical than to be correct,» sa den berømte statsmann Benjamin Disraeli. Kan virkelig 1200 mennesker (angivelig fullt hus og stormende jubel også den andre kvelden) totalt ukritisk ha latt seg forføre til 10 minutter stående trampeklapp av en lungemos med «uferdige stumper fra Kenneth Sivertsens musikalske snekkerbod»? Plukkfisk av «litt visepop, et par skisser til noe korsang» og en gulasj av «noen takter syltynn orkestermusikk og to-tre akkorder å improvisere over». Men lapskaus kan smake godt dersom råvarene er gode og den som spiser ikke er matlei.

I hvor stor grad har man rett til å dømme over andres dømmekraft? Avis er ikke det samme som bevis. Man kan like eller ikke like, og smaken er som baken. Men så negativ kan ikke en anmeldelse være dersom den skal virke troverdig. Særlig ikke fordi de andre avisene, i Bergen og i hovedstaden, stort sett har gitt gode kritikker; mest terningkast fem. På meg virket publikum beriket, behaget, beveget og berørt, og jeg tror bestemt at vi er mange som ikke vil bli belært på den måten Larsen gjør. Heller ikke var «gjennomsnittsalderen foruroligende høy.» Publikum virket å være av alle slag og mennesker fra alle lag.

Vi møtte et presist orkester og et kor som låt større enn seg selv. En gripende resitasjon flettet musikk og tekst sammen. I BT sin omtale av de «hjelpeløst banale tekster om livets store spørsmål» er ingen nevnt og ingen glemt?! Vi snakker om forfattere; de fleste er for lengst døde, og noen av tekstene er fra gamle bøker med svart innbinding og stor utbredelse.

«Requiem» av Kenneth Sivertsen må med sitt originale og meget krevende format bedømmes deretter. Det er et vågalt prosjekt både av komponist og av oppdragsgiver. Stort kor, fullt symfoniorkester, og sangsolister med klassisk skolering får tilsvar fra jazzutøvere av verdensformat og sangere med solid vise-/pop bakgrunn. Det er mellom barken og veden at det livgivende skjer. Alt kan gjøres bedre, men det beste kan også bli det godes fiende. Stor kunst skal skape turbulens, provosere, inspirere og være omdiskutert. I så måte fyller Larsens anmeldelse sin funksjon. Jeg regner med at blekket vil sprute fra flere bergenske penner i dagene som kommer.

Kaffekoppen er vel inntatt på SK328. SAS' flymagasin brettes opp. Tankene får flukt der Niels Chr. Geelmuyden, med sin skarpe penn, går «Rett på Sak» om «Tilværelsens uutholdelige retthet». Det perfekte er oftest i utakt og i dissonans med våre egne liv her på jorden. «Forskjellen på det pene og det vakre er at det vakre innehar en defekt som penheten bare kan drømme om.»

«Humoren er menneskehetens siste skanse mot galskapen,» har en vismann sagt. Kenneth Sivertsen har gjennom mange år gledet et stort og trofast publikum med sine parodier og treffende replikker, viser, jazz og pop - med sitt virtuose gitarspill og sin følsomme sang. Multikunstneren vil nok på sikt bli husket best for sine mange klassiske komposisjoner, sine tekster og sitt «Requiem». De fleste «fødes som originaler og dør som kopier». Han er unntaket som bekrefter regelen.

Alle kunne se at det ikke var noen frisk mann som mottok en velfortjent hyllest. VG hadde et portrett av komponisten over to hele sider mandag 7. april. Der kunne vi lese at Kenneth ble utskrevet fra sykehuset samme dag - etter det 16. oppholdet på ett år. Han bar fortsatt sykehusarmbåndet i myk plast, for som Kenneth treffende uttalte:

«Det er en påminnelse. Ikke om at jeg er syk. Men at jeg er i live.»

Øyvind S. Bruland


 

Bestill abonnement på Bergens Tidende

Utskriftsvennlig versjonUtskriftsvennlig versjon
Utskriftsvennlig versjonTips bt.no

 

 


Tips en venn om denne artikkelen

Mottakers e-postadresse:

Din e-postadresse: 


Mest lest i dag:

Storbrannen under kontroll
Friele unnslapp dekkvandalene
Krisemøte i påvente av dagslyset
Oslo-toget gjekk raskare i 1976
Pakket bunadene i panikk
Lappen røk for Joachim (21)
Møkk lei «valpefyll»
Krasjet i hus, stakk av
Sprang for livet fra flammene
Storbrannen i Arna slokket


 
TV- og nettredaktør: Tor Arne Fanghol
Ansvarlig redaktør: Einar Hålien
Copyright © Bergens Tidende
Krinkelkroken 1, Postboks 7240, 5020 Bergen

Sentralbord: 05500 (man-fre. 08.00-16.00)
Manglende avis: 55 21 48 70 før 10.00
Tips BT: 05500