Bruland Home
List of publications
Scientific projects
Selected papers
Curriculum vitae
Latest news
Alpharadin
Osteosarcoma
In the media
Collaboration
Web links
Lectures
Symposia
Cultural projects
Various activites
Clips & photos
Vintage fishing tackle
File exchange

 

 
Professor Øyvind S. Bruland
 

Professor Øyvind S. Bruland

 

Påskekrim – 2002.”KOLOSS”

Roman om begjær – Film til besvær

KOLOSS- Brage Brageson Tilegnet - Eidsbugarden, Lørdag 25. august 2001
Begrepet kultroman blir få utgivelser til del i norsk prosa. Finn Alnæs sin debutroman fra 1963 fikk en slik status. Boken bragte 31-åringen inn som en komet på forfatterhimmelen. Men, på tross av sterk vilje, hardt arbeid, og flere senere bokutgivelser, mener mange at ”Koloss” var et stjerneskudd. Finn Alnæs døde i 1991 - som en syk mann og som en glemt forfatter.

Romanen er også filmatisert. Etter flere initiativ, og til forfatterens skepsis, ble spillefilmen en realitet i 1993. Opptaksscenene er fra Jotunheimen og Eidsbugarden, i gamle hotell og tømmerstuer, fra red-light buler i en urban havneby og et storbyfengsel på kontinentet. Med polsk genierklært regissør, stort budsjett og med kjente navn på rollelisten skulle det være duket for kino-success. Men, ”Koloss” ble bare sett av drøyt 600 personer før den ble tatt av plakaten – en tvilsom rekord som angivelig bare er slått av en av Vibeke Løkkebergs filmer.

Siste lørdag i august ble det arrangert et symposium – en ode til romanen, til hovedpersonen Brage Brageson og forfatteren, begge fjellfolk på sin hals. Flere enn seksti personer var samlet til filmfremvisning på ærverdige Eidsbugarden hotell; en imponerende økning av seertallet på hele 10%. Prologen satte stemningen, og filmen ble vist med medbragte audiovisuelle remedier. Manglende blendingsgardiner og begrenset lysstyrke på videokanonen ga fargene et svarthvitt preg på det opphengte lerretet, noe som i følge hoverolle-innhaveren Ove Christian Owe fortettet stemningen i filmen.

Hvorfor anbefale romanen ”Koloss” for lesere av Budstikka? Fordi dette er en annerledes påskekrim - med kjærlighet, norsk natur og rettsfilosofiske betraktninger. Brageson mistet sin kjære Siv under mystiske omstendigheter, langfredag en tidlig påske. ”Koloss” vil måtte berøre dem som utfordrer sin indre og ytre natur, og som bestiger såvel ”åndelige og kroppslige bjerge”. Romanen er en fortelling, større enn seg selv. Den sprenger de fleste grenser, skrevet av en forfatter som til slutt sprengte seg selv. ”Koloss” er solgt i flere enn 130 000 eksemplarer, og muligheten er derfor stor for at du har et eksemplar i en bokhylle. Etter ”Koloss” utga Alnæs to manifest om natur & miljøvern, eller ”Samvern” som han ønsket å kalle sitt sanne engasjement for saken. Bøkene ”Naturkatedral” og ”Svart Snø” er egnet kursiv pensum for Eidsbugardens lokalbefolkning i året 2002, av FN utpekt som ”Fjellet og Kulturarvens År”.

Er ”Koloss” bare innpakket romantikk, forkledd mannssjåvinisme og kamuflert nostalgi? Har boken fortsatt aktualitet? Les selv og døm.

Henvisninger:
* Finn Alnæs: ”Koloss”, Gyldendal 1963.
Bearbeidet utgave 1969. Bokklubbutgave 1978.
* Truls Gjefsen: ”Titan og Sisyfos”, Aschehoug 1995 (Alnæs – Biografi).
* Se også Eidsbugarden Budstikke nr. 2/94
 
[29.11.03 18:02] [3942 visits]